Головна » 2017 » Ноябрь » 17 » 16.11.2017р.
09:02
16.11.2017р.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я:

— у світі 90% смертей від раку легенів, 75% — від хронічного бронхіту і 25% — від ішемічної хвороби серця обумовлені курінням;

— кожні десять секунд на планеті вмирає один запеклий курець (до 2020 року цей рівень може підвищитися до однієї людини за три секунди);

— завзятими курцями сьогодні можна назвати 50-60% чоловіків (серед деяких категорій громадян ця цифра досягає 95%).

Мета Міжнародного дня відмови від куріння — сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення в боротьбу проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління й інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров'я.

Куріння вважають шкідливою звичкою 47% з числа опитаних городян, залежністю — 38%, невиліковною хворобою — 9%, не змогли визначити свого ставлення до паління — 6% респондентів.

На питання про наслідки вживання тютюну 22% респондентів не змогли дати відповідь. Результатом вживання тютюну вважають: рак легенів — 35% опитаного населення, бронхіт та інші захворювання легенів — 25% респондентів, 12% вказали на серцево-судинні захворювання, 6% — на туберкульоз.

На думку 12% респондентів кинути курити легко, 56% вважають, що це важко, 4% вважають, що — неможливо, 28% не замислювалися про це. При цьому 21% з числа опитаних городян намагалися кинути палити, але в основному безуспішно. Про існування центрів допомоги у відмові від куріння знають 30% респондентів, не знають 70%.

Слід зазначити, що при гарній обізнаності про шкоду тютюнопаління для здоров'я, деякі городяни прагнуть позбавитися від нікотинової залежності. Або людина не усвідомлює всієї тяжкості наслідків вживання тютюну для свого здоров'я, або вважає, що хвороба його не торкнеться, або звичка палити настільки сильна, що немає можливості від неї відмовитися.

Тому в рамках Дня відмови від куріння у багатьох країнах активістами та представниками закладів охорони здоров'я проводяться різноманітні просвітницькі, благодійні та інші заходи, покликані просвіщати населення про шкоду нікотину і способи відлучення від куріння.

Завершився Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням лекцією від практичного психолога, кінофільмом про шкоду пагубної звички та подальшим обговоренням всього, що учні зрозуміли. На заході були присутні групи номер 18, 22 та 4.

Категорія: Новини | Переглядів: 558 | Додав: liceumsv1171 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar