Головна » 2020 » Ноябрь » 26 » «Протидія булінґу в закладах освіти»
22:28
«Протидія булінґу в закладах освіти»

В рамках всеукраїнської акції «16 днів проти насилля»  26 листопада 2020 року У Свалявському професійному будівельному ліцеї проведено виховний захід на тему: «Протидія булінґу в закладах освіти».

 Практично в кожному закладі освіти є особи, які стають об’єктами глузувань та знущань. Образливі прізвиська, глузування, піддражнювання, підніжки, стусани з боку одного або групи учнів щодо однокласника чи однокласниці – це ознаки нездорових стосунків, які можуть призвести до цькування — регулярного, повторюваного день у день знущання. Регулярне та цілеспрямоване нанесення фізичної й душевної шкоди стало об’єктом уваги науковців і педагогів, починаючи з 70-х років минулого століття, й отримало спеціальну назву – булінґ.

Булінґ (від англ. bully – хуліган, задирака, грубіян, «to bully» — задиратися, знущатися) – тривалий процес свідомого жорстокого ставлення, агресивної поведінки, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу або ж створити негативне середовище для людини.  Прикметною ознакою булінґу є довготривале «відторгнення» дитини її соціальним оточенням. Найчастіше булінґ відбувається в таких місцях, де контроль з боку дорослих менший або взагалі його нема. Це може бути шкільний двір, сходи, коридори, вбиральні, роздягальні, спортивні майданчики. У деяких випадках дитина може піддаватися знущанням і поза територією школи, кривдники можуть перестріти її на шляху до дому. Навіть удома жертву булінґу можуть продовжувати цькувати, надсилаючи образливі повідомлення на телефон або через соціальні мережі.

Учні ліцею мали можливість поспілкуватися з провіднимим інспектором Свалявського районного відділу філії Державної установи Центр пробації в Закарпатській області Світланою Биковою, фахівцем Свалявського районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Василиною Русин та спеціалістом Служби у справах дітей Свалявської РДА Тетяною Полянич, задати питання та отримати на них вичерпні відповіді.

       Під час зустрічі здобувачі освіти ознайомились з видами булінґу та методами захисту від нього, отримали інформацію про установи, організації куди можна звернутися за допомогою. Учні також переглянули відеоролик «Стоп булінґ», де також показані способи захисту та боротьби з булінґом та цькуванням.
      Дана зустріч проводилась в цілях отримання підлітками знань про захист від  булінґу та інших насильницьких дій, вміння звернутися по допомогу.  

 На завершення спілкування учням було наголошено, що їх майбутнє - тільки в їхніх руках і лише від них залежить діяти чи залишатися осторонь в ситуаціях коли здійснюється насильство. На згадку про зустріч кожен учасник заходу отримав блокнот інформаційно-правового характеру.

Категорія: Новини | Переглядів: 286 | Додав: liceumsv1171 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar