Головна » 2018 » Октябрь » 26 » Книжкова виставка до дня визволення України від фашистських загарбників
13:01
Книжкова виставка до дня визволення України від фашистських загарбників

День визволення України від фашистських загарбників

Знову Вічний вогонь обпікає серця,

Знову спогад далекий приносить неспокій,

Бо дорогам воєнним немає кінця,

Бо приходять до Вас побратими крізь роки,

Забираючи друзів в останній політ,

Книжкова виставка.

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників.

З цієї нагоди в бібліотеці ліцею представлена книжкова виставка «Вінок Безсмертя». Мета виставки ознайомити учнів з бойовими діями за визволення України впродовж 1942-1944 рр.; на прикладі історичних фактів показати якою ціною далась перемога над загарбником нашої Батьківщини; виховувати почуття патріотизму та національної свідомості.

Друга світова війна принесла з собою таку безліч трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує про ті далекі події, які торкнулися практично всіх на нашій спільній землі. Є суд історії. Вже майже досконально вивчені всі масштаби цієї згубної війни. Її причини, її наслідки. Перемога. Це була перемога зі сльозами на очах. Це були сльози радості і одночасно сльози горя. Це не можна описати простими словами. Складні формулювання так само не підійдуть. Не можна висловити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті. Не можна висловити, але ми і не маємо права забути те, що розповідали нам свідки, які так чи інакше брали участь в цьому. Інакше це може повторитися. Будемо пам’ятати і навчимо своїх нащадків!

Дата 28 жовтня знаменує остаточне звільнення територій України від німецьких військ в ході Другої світової війни. Саме в цей день у 1944 році завершилася Східно-Карпатська операція, і армія Гітлера була вигнана з українських земель. 27 жовтня війська Першого і Четвертого Українських фронтів Червоної армії в ході наступу зайняли Ужгород, а наступного дня вийшли на територію сучасних кордонів України.

Вирішальною у звільненні УРСР стала Східно-Карпатська операція, що почалася 8 вересня 1943 року. Проти німецько-угорських фашистських окупантів боролися війська Першого і Четвертого Українських фронтів а також чехословацький армійський корпус. Незважаючи на запеклий опір підрозділів гітлерівців, які мали вигідні оборонні позиції в горах, нашій армії вдалося домогтися успіху і поступово захопити село за селом, поступово звільнити селища та міста Закарпаття. 26 жовтня 1944 року звільнили Мукачево, 27 жовтня радянські війська увійшли до Ужгорода, а 28 числа наступальна Східно-Карпатська операція закінчилася повним звільненням українських територій від німецьких окупантів.

Категорія: Новини | Переглядів: 635 | Додав: liceumsv1171 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar