Головна » 2019 » Февраль » 21 » Тематична книжкова виставка до Міжнародного дня рідної мови «Українська мова – дзеркало душі свого народу»
08:58
Тематична книжкова виставка до Міжнародного дня рідної мови «Українська мова – дзеркало душі свого народу»

Міжнародний День рідної мови – молоде свято. До календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. В Україні цей день відзначається з 2002 року. Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мов. Це свято було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння її вільному розвитку. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним.

З цієї нагоди в бібліотеці ліцею оформлена тематична книжкова виставка «Українська мова – дзеркало душі свого народу». Кожна така книжкова виставка допомагає  нашим читачам здійснити літературну подорож.  Через представлений матеріал на виставці читачі знайомляться з  історією походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, з славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – різноманітними словниками української мови.

Тематика виставки допомагає виховувати почуття любові до рідної мови, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу. Ти живеш в Україні і твоя мова — це дзеркало твоєї душі, її перлина, той неоціненний скарб, без якого людина не може прожити.

                  

 

А тепер ще декілька цікавих  фактів про мову.

Цікаві факти.

1. Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі і за кількістю носіїв займає 26-те місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження після російської мови.

 2. Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера "п". Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починаються з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

 3. Найдовшим словом в українській мові є назва одного з пестицидів “дихлордифенілтрихлорметилметан”.

4. Найбільша кількість синонімів. Згідно з "Коротким словником синонімів української мови", у якому розроблено 4 279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово "бити" — 45.

 5. Цікавим фактом про українську мову є те, що вона входить до трійки найкрасивіших мов в світі. На мовних конкурсах в Італії на Франції її визнавали другою за мелодійністю мовою світу, перша італійська. Інші джерела говорять про бронзу української мови на цьому конкурсі, друге місце за французькою, а 4 місце займає перська мова.

 6. Найчастіше серед іменників вживається слово "рука", серед дієслів — "бути", прикметників — "великий", займенників — "він".

 7. Найбільшу кількість значень має абревіатура ПК. Це персональний комп’ютер, палац культури, паровий кран, передній край, перфокарта, підбирач-копнувач, пістолет-кулемет,  предметний каталог, Повітряний кодекс, пожежний кран, польовий караул, постійний комітет, променевий кінескоп, проміжний конденсатор, прохідницький комбайн, прядильно-крутильна (машина), парсек та інші.

 8. Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір "Заповіт" Т. Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.

 

                   

                 

Категорія: Новини | Переглядів: 860 | Додав: liceumsv1171 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar